2018. augusztus 26., vasárnap

Az alacsony plazma C-vitamin szint növelheti a szívbetegség és daganatos elváltozások okozta halálozást


Egy 948 személyt (473 férfi, 475 nő) felvonultató kínai kohorsz vizsgálat során a kutatók azt vizsgálták, hogy a vérplazma C-vitamin koncentrációja miként befolyásolja a szívbetegségek-, stroke- vagy éppen a daganatos betegségek miatt kialakuló korai halált.

A vizsgált személyek 53-84 év közöttiek voltak. 1999-2000 között gyűjtötték össze a plazma mintákat, melynek C-vitamin tartalmát metafoszforsavval igyekeztek tartósítani, hogy a konkrét vizsgálatra is megőrizzék eredeti vitamin tartalmukat. 2016-ig bezárólag 551 haláleset történt a vizsgált személyek körében. 141-en daganatos betegség következtében, 170-e stroke miatt és 174-en pedig szívbetegség eredményeként haltak meg. 


Az élő és elhunyt személyek plazma C-vitamin koncentrációinak összehasonlításakor arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy magasabb C-vitamin szint esetén szignifikánsan alacsonyabb volt a szívbetegség, illetve a daganatos betegségek kialakulásának kockázata, valamint az ezekből adódó korai halálozás.

Jogos felvetés, hogy egy vízben oldódó, a szervezetből gyorsan kiürülő vitamin évekkel korábbi szintjéből biztosan következtethetünk-e? A vizsgálat célja a C-vitamin krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepét, a helyes, vitaminokban gazdag táplálkozás előnyeit volt hivatott igazolni. A nevezett halálokok hátterében krónikus folyamatok játszanak szerepet, melyek a legtöbb embernél 15-20 évvel korábban kezdődnek (a meszes plakkok képződése az érfalakon akár már 4 éves kortól elindulhat), így a 1999-2000-es években vett minták során valószínűleg a legtöbb személy már elindult a súlyos végkifejlet felé vezető úton. Akinél a 2000-ben vett C-vitamin szint alacsony, elégtelen volt nagy valószínűséggel a 2000-2016 között időszakban sem mutathatott jelentősebb javulást hacsak nem 180 fokos életmódváltás következett be a betegnél. Ilyen típusú radikális változtatás az étrendben, életmódban és rendszeres kiegészítők alkalmazása mellett nem gondolnám, hogy ne következett volna be jelentős állapotjavulás a betegnél, aminek ellentmond a korai halálozás.

A vizsgálat megerősítette a C-vitamin fontos szerepét a krónikus betegségek megelőzésében és a szervezet normál működésének fenntartásában. 

Wang SM és mtsi. (2018): Association of plasma vitamin C concentration to total and cause-specific mortality: a 16-year prospective study in China. J Epidemiol Community Health. 2018 Aug 12. pii: jech-2018-210809. doi: 10.1136/jech-2018-210809.

Szerkesztői megjegyzés: érdemes napi szinten kiegészítők formájában is magunkhoz venni az L-aszkorbinsavat (C-vitamin) olyan készítmények formájában, melyben az aszkorbinsav mellett a C-vitamin hasznosulását segítő (Bioflavonoidok, Piperin - Bioperine stb.) és oxidációját gátló (Rutin) összetevők is megtalálhatóak.

Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán


Speciális C-vitamin termonutriens biohasznosulást fokozó hatóanyaggal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A búzafű-kivonat kutatás során gátolta a Hep2 daganatsejtek áttétképző tulajdonságát

A búzafűlé régóta kiegészítője a daganatos betegeknek Hazánkban és külföldön is. Kevés kutatás áll rendelkezésünkre a búzafűlé kiegészítő ...